Międzynarodowy Rok Suchych Nasion Roślin Strączkowych
„Pożywne ziarna dla zrównoważonej przyszłości.”

'logohorizontal.jpg'

Międzynarodowy Rok Suchych Nasion Roślin Strączkowych jest okazją do podniesienia świadomości na temat znaczenia tych nasion i korzyści z nich płynących. Obchody Roku zbiegły się z rozpoczęciem realizacji globalnych Celów Zrównoważonego Rozwoju, które mają przekształcić świat na lepsze. Hasło Roku dokładnie wpisuje się w założenia Celów.
 

„Pożywne ziarna dla zrównoważonej przyszłości” – to hasło wyraźnie podkreśla ogromne znaczenie suchych nasion roślin strączkowych w naszym świecie. Mają one istotny wpływ na redukcję głodu i niedożywienia, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego oraz poprawę ludzkiego zdrowia i stanu środowiska. Plony roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola, groch i ciecierzyca, są  istotnym źródłem białek roślinnych i aminokwasów.
 
Istnieją silne dowody potwierdzające korzyści zdrowotne i odżywcze suchych nasion roślin strączkowych. Mimo to, w wielu rozwijających się i rozwiniętych krajach ich spożycie nadal pozostaje niewielkie. Międzynarodowych Rok Suchych Nasion Roślin Strączkowych może pomóc to przezwyciężyć.
 
Przed nami ogrom prac, aby skończyć z głodem, zapewnić bezpieczeństwo żywnościowe i właściwe odżywianie się. To właśnie suche nasiona roślin strączkowych zwiększają naszą szansę na osiągnięcie naszych celów.”

 
Ban Ki-moon, Sekretarz Generalny ONZ
Fragment przemówienia podczas uroczystej inauguracji
Międzynarodowego Roku Nasion Roślin Strączkowych
Rzym,  10 listopada 2015 r.
 
 
20 grudnia 2013 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ na mocy rezolucji  A/RES/68/231 ustanowiło rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Suchych Nasion Roślin Strączkowych. Do koordynacji obchodów Roku wyznaczona została Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Zgromadzenie Ogólne zachęca również rządy i instytucje, organizacje regionalne, międzynarodowe i pozarządowe, wyższe uczelnie, ośrodki  badawcze, społeczeństwo obywatelskie i wszystkie zainteresowane strony do podejmowania działań promujących znaczenie suchych nasion roślin strączkowych w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego i właściwego odżywiania się.
 
Ogłaszając Międzynarodowy Rok Suchych Nasion Roślin Strączkowych, FAO zastosowała poniższą definicję roślin i nasion strączkowych oraz produktów pochodnych. Termin „rośliny strączkowe” odnosi się do roślin jednorocznych, które mają przedłużone owoce zawierające od kilku do kilkunastu nasion o różnej wielkości, kształcie i kolorze (strąki). Międzynarodowy Rok Suchych Nasion Roślin Strączkowych skupia się na jednej z podgrup rodziny roślin strączkowych - roślinach mających suche nasiona. Definicja FAO nie obejmuje roślin posiadających nasiona zielone i przeznaczonych tylko do bezpośredniego spożycia (zielony groszek, zielona fasolka). FAO nie bierze pod uwagę również roślin strączkowych wykorzystywanych wyłącznie w celach siewu (koniczyna, lucerna), bądź do wytłaczania oleju (soja, orzech ziemny). Najczęściej spożywane suche nasiona roślin strączkowych to: fasola czerwona, fasola biała, ciecierzyca, bób, groch łuskany, fasola mung, soczewica i łubin.
 
Na całym świecie takie rośliny jak soczewica, fasola, groch i ciecierzyca są ważnym źródłem białka roślinnego i aminokwasów. Stanowią one podstawę zdrowej diety i mają znaczenie zarówno dla zdrowia ludzi, jak i zwierząt. Pomagają w walce z otyłością i chorobami chronicznymi takimi jak cukrzyca, choroby wieńcowe, a nawet nowotwory.
 
Rośliny strączkowe posiadają właściwości wiążące azot, co przyczynia się do zwiększenia żyzności gleby. Ponadto, wspierają one zrównoważone rolnictwo, a posiadane przez nie zdolności adaptacyjne przyczyniają się do łagodzenia zmian klimatycznych. Niektóre rośliny strączkowe (np. nikla indyjska) mogą rosnąć na ubogiej glebie w środowisku półsuchym, gdzie uprawa innych roślin jest niemożliwa. Obecnie naukowcy pracują nad wyhodowaniem rośliny strączkowej, która będzie mogła rosnąć w środowisku, w którym panuje wysoka  temperatura. Eksperci do spraw zmian klimatycznych podkreślają, iż w nadchodzących dekadach to właśnie wysoka temperatura będzie stanowiła główne zagrożenie dla życia na Ziemi.
 
Suche nasiona roślin strączkowych mają również wpływ na światową gospodarkę. Są one powszechnie produkowane i spożywane w krajach rozwijających się. Mogę być uprawiane dla własnego spożycia lub w celach handlowych. W latach 1990 -2012 handel suchymi nasionami roślin strączkowych podwoił się, znaczenie zwiększył się eksport. Eksperci przewidują, że w przyszłości handel nasionami roślin strączkowych będzie wzrastać. Jednakże, produkcja nie będzie nadążać za popytem. Stały wzrost liczby ludności w krajach rozwijających się spowoduję, że będą one musiały polegać na imporcie tych nasion.
 
Zadania Międzynarodowego Roku Roślin Strączkowych

- Podnieść świadomości społeczeństwa na temat roli suchych nasion roślin strączkowych w zrównoważonej produkcji żywności i zdrowym odżywianiu oraz ich znaczenia w utrzymaniu bezpieczeństwa żywnościowego.

- Promować znaczenie suchych nasion roślin strączkowych w całym systemie żywieniowym, ich wpływ na ograniczenie niedożywienia, poprawę użyźnienia gleby i odporność na zmiany klimatyczne.

- Promować rolę suchych nasion roślin strączkowych w łańcuchu żywnościowym oraz potrzebę zwiększenia produkcji tych roślin.
 
- Wzmocnić badania nad suchymi nasionami roślin strączkowych.  

- Poprawić wykorzystanie suchych nasion roślin strączkowych w systemie płodozmianu, by zmniejszyć negatywne skutki uprawy zbóż.
 
- Sprostać wyzwaniom stojących przed handlem suchymi nasionami roślin strączkowych.
 
Czy wiesz, że…
 
- Suche nasiona roślin strączkowych są bogate w wartości odżywcze takie jak białko, żelazo, cynk, błonnik pokarmowy, minerały i witamina B. Są również niskotłuszczowe, nie zawierają cholesterolu i glutenu oraz mają niski indeks glikemiczny.
 
- Rośliny strączkowe przyczyniają się do wzbogacenia rolniczej bioróżnorodności z pożytkiem dla zwierząt i owadów.
 
- Suche nasiona roślin strączkowych były już uprawiane w VIII-VII wieku p.n.e. Przez całe wieki człowiek żywił się głównie nasionami roślin strączkowych. Nasiona roślin strączkowych stanowią główny składnik wielu narodowych i regionalnych dań (pieczona fasola, chili, daal, falafel).
 
- Suche nasiona roślin strączkowych mogę być przechowywane przez wiele miesięcy bez utraty wartości odżywczych.
 
- Suche nasiona roślin strączkowych stanowią wysokogatunkową paszę dla zwierząt.
 
- Największym producentem roślin strączkowych są Indie, które wytwarzają 25% światowej produkcji suchych nasion tych roślin. Większość społeczeństwa indyjskiego to wegetarianie opierający swoją dietę na bogatych we właściwości odżywcze nasionach roślin strączkowych.
 
- Głównymi eksporterami suchych nasion roślin strączkowych są: Kanada, Australia, Myanmar, Stany Zjednoczone Ameryki i Chiny, natomiast największym na świecie importerem tych nasion są Indie.
 
Obchody Międzynarodowego Roku Suchych Nasion Roślin Strączkowych
 
Każdy może przyłączyć się do obchodów Roku: pojedyncze osoby, organizacje rządowe i pozarządowe, instytucje, szkoły, uczelnie, placówki edukacyjne, domy kultury, młodzież działająca w kołach i klubach naukowych, środowisko akademickie i naukowe, biznes oraz media.
 
Wszelkie sposoby promowania znaczenia roślin strączkowych i ich suchych nasion dla środowiska, w którym żyjemy, są mile widziane. Można np. zorganizować konkursy wiedzy o suchych nasionach roślinach strączkowych dla dzieci i młodzieży, konkursy kulinarne i degustacje, przeprowadzić lekcje w szkole czy utworzyć  koło zainteresowań roślinami strączkowymi. Lista przykładowych działań dostępna jest na stronie ‘Events List’: http://www.fao.org/pulses-2016/events/en/?page=4&ipp=5&no_cache=1&tx_dynalist_pi1[par]=YToxOntzOjE6IkwiO3M6MToiMCI7fQ.  Koniecznie nie zapomnij poinformować FAO o swoim wydarzeniu – zostanie ono przedstawione na stronie Roku!
 
Podczas obchodów Roku FAO zbiera przepisy kulinarne z całego świata, które znajdują się na stronie ‘Recipes’: http://www.fao.org/pulses-2016/recipes/en/. Jest tam m.in. przepis na portugalski gulasz z grzybami i fasolą czy greckie puree z bobu. Każdy może dodać na stronę Roku przepis na swoją ulubioną potrawę z suchych nasion roślin strączkowych!
 
Istnieje tez możliwość skorzystania z materiałów promocyjnych przygotowanych przez FAO – znajdują się one na stronie Promotional material http://www.fao.org/pulses-2016/communications-toolkit/promotional-material/en/ .
 
Logo Roku
 
Logo Roku jest dostępne na stronie Roku w sześciu oficjalnych językach ONZ: angielskim, francuskim, hiszpańskim, arabskim, rosyjskim i chińskim. Może ono być wykorzystane przez osoby indywidualne, organizacje rządowe i pozarządowe czy organizacje non-profit pod warunkiem, że planowane działania są zgodne z zadaniami Roku i nie naruszają ogólnie przyjętych zasad moralnych i praw człowieka. Logo Roku nie może w żaden sposób zostać zmienione lub zmodyfikowane.
 
Wszelkie działania komercyjne związane z handlem lub zbieraniem funduszy muszą uzyskać zgodę Sekretariatu Międzynarodowego Roku Suchych Nasion Roślin Strączkowych – kontakt do Sekretariatu znajduje się na stronie Roku. Przeczytaj uważnie regulamin korzystania z logo na stronie: International Year of Pulses logo guidelines http://www.fao.org/pulses-2016/communications-toolkit/logo-guidelines/en/.
 
Logo ONZ, FAO i innych agend Narodów Zjednoczonych nie może być używane bez uzyskania wcześniejszej zgody siedziby głównej ONZ w Nowym Jorku i poszczególnych agend NZ.
 
 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Zobacz również:
 
Resolution A/RES/68/231 International Year of Pulses 2016
http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/68/231
 
International Year of Pulses 2016
http://www.fao.org/pulses-2016/en/

Film “Pulses are a powerful superfood!”  (dostępny w sześciu oficjalnych językach ONZ: angielskim, hiszpańskim, francuskim, rosyjskim, arabskim i chińskim):
https://www.youtube.com/watch?v=VhYsmXz9aMk&list=PLzp5NgJ2-dK5a5fsKvfMCyFtFk4bzq4K3&index=1

2016-03-10

W serwisie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

×