facebook facebook instagram youtube

Światowy Dzień Żywności
Przesłanie Sekretarza Generalnego ONZ
16 października 2019 r.

W Światowym Dniu Żywności domagamy się: ‘Zero głodu’ w świecie pełnym taniej i pożywnej żywności dla każdego człowieka.  
 
A jednak w dzisiejszych czasach ponad 820 milinów ludzi cierpi z powodu braku jedzenia.
 
Ponadto kryzys klimatyczny stanowi coraz większe zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego.
 
Dwa miliardy mężczyzn, kobiet i dzieci ma nadwagę lub cierpi na otyłość.
 
Niezdrowa dieta stanowi ogromne ryzyko wystąpienia chorób, a nawet śmierci.
 
Niedopuszczalne jest, aby coraz więcej ludzi głodowało, podczas gdy marnuje się ponad 1 miliard ton żywności rocznie.
 
Nadszedł czas, aby zmienić sposób produkcji i konsumpcji, a także ograniczyć emisję gazów cieplarnianych.
 
Musimy przekształcić systemy żywnościowe, co ma kluczowe znaczenie dla osiągnięcia wszystkich Celów Zrównoważonego Rozwoju.
 
W 2021 roku chciałbym zwołać szczyt dotyczący systemów żywnościowych, który odbędzie się w ramach obecnie obchodzonej Dekady Działań na Rzecz Żywienia. Przyczyni się on do realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju.
 
Świat bez głodu to imperatyw dla naszego człowieczeństwa.  
 

2019-10-15

W serwisie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

×