MIĘDZYNARODOWY ROK RYŻU
2004
Strona główna

Program
Strategia działania
Uczestnicy

Poprawa bezpieczeństwa żywności
Ochrona środowiska
Światowe dziedzictwo kulturowe
Zwiększanie produktywności upraw
Oczekiwane rezultaty

Tradycja i kultura
Społeczeństwo
Nauka i środowisko
Polityka gospodarcza

International
Year of Rice 2004
Kambodża - ładowanie worków z ryżem na ciężarówkę.
[źródło: FAO/19692/G. Bizzari]
Cele Międzynarodowego Roku Ryżu

Gospodarowanie uprawami ryżu wymaga usprawnienia ze względu na znaczenie tego zboża w kwestiach powiązanych z wyżywieniem, bezpieczeństwem żywności, ochroną środowiska, różnorodnością gatunków czy nawet polityką. Celem Międzynarodowego Roku Ryżu (International Year of Rice - IYR) jest koordynacja i poprawa funkcjonowania produkcji i przetwórstwa ryżu, tak, aby wykorzystać drzemiący w nich potencjał.

» Poprawa bezpieczeństwa żywności
» Ochrona środowiska
» Światowe dziedzictwo kulturowe
» Zwiększanie produktywności upraw
Dokument opracowany przez Ośrodek Informacji ONZ w Warszawie, grudzień 2003 r.