MIĘDZYNARODOWY ROK RYŻU
2004
Strona główna

Program
Strategia działania
Uczestnicy

Poprawa bezpieczeństwa żywności
Ochrona środowiska
Światowe dziedzictwo kulturowe
Zwiększanie produktywności upraw
Oczekiwane rezultaty

Tradycja i kultura
Społeczeństwo
Nauka i środowisko
Polityka gospodarcza

International
Year of Rice 2004
Wybrzeże Kości Słoniowej - ryż. [źródło: FAO/18169/WARDA photo]
Cele Ochrona środowiska

Produkcja ryżu powoduje między innymi zanieczyszczenie środowiska poprzez emisję gazów cieplarnianych, nieefektywne wykorzystanie nawozów i nadmierne używanie pestycydów. Jednocześnie ekosystemy upraw ryżu stwarzają możliwości rozwoju różnorodnych gatunków. Ze względu na swoją lokalną specyfikę nasiona używane przez rolników są cennym materiałem do badań genetycznych.

Celem obchodów IYR jest zwrócenie uwagi na konieczność zachowania biogenetycznych i naturalnych zasobów, jak również stworzenie publicznego forum umożliwiającego uczestnikom wymianę poglądów i propozycji działań w kwestii ochrony środowiska.

Kolejnym problemem w dziedzinie ochrony środowiska jest globalny niedobór słodkiej wody. Produkcja ryżu wymaga dużych zasobów wodnych, dlatego należy podjąć wysiłki służące efektywnemu ich wykorzystaniu. IYR zwraca uwagę na koszty i korzyści wynikające z użytkowania wody na polach ryżowych. Pojawia się tu potrzeba technologicznych modernizacji i nowych technik zarządzania w tej dziedzinie.

Dokument opracowany przez Ośrodek Informacji ONZ w Warszawie, grudzień 2003 r.