Cele obchodów

Afgańscy chłopcy uprawiający ziemniaki

Afgańscy chłopcy uprawiający ziemniaki

  • zwiększenie świadomości na temat znaczenia ziemniaka i jego produkcji w celu osiągnięcia Milenijnych Celów Rozwoju (I Milenijny Cel rozwoju: wyeliminowanie skrajnego ubóstwa i głodu, VII Milenijny Cel Rozwoju: stosowanie zrównoważonych metod gospodarowania zasobami naturalnymi)
  • koordynacja i prowadzenie działań na poziomie krajowym, międzynarodowym i globalnym, związanych z obchodami Międzynarodowego Roku Ziemniaka
  • promowanie wymiany wiedzy i informacji, zwiększanie wydajności produkcji ziemniaków
  • powstanie trwałych międzynarodowych partnerstw i współpracy między wszystkimi zainteresowanymi stronami, w tym organizacjami pozarządowymi, działającymi na rynku ziemniaka (VIII Milenijny Cel Rozwoju: stworzenie globalnego partnerskiego porozumienia na rzecz rozwoju)

Obchody Międzynarodowego Roku Ziemniaka powinny w efekcie doprowadzić także do wzmocnienia mechanizmów na szczeblach lokalnych, umożliwiających uczestnictwo w produkcji i przetwórstwie ziemniaków, a także poszerzyć wiedzę na temat rolnictwa, żywienia i środowiska wśród dzieci w wieku szkolnym.

Uprawa ziemniaków w Ekwadorze

Uprawa ziemniaków w Ekwadorze

Ustanowienie Międzynarodowego Roku Ziemniaka ma zwiększyć świadomość społeczeństwa i wesprzeć działania związane z uprawą ziemniaków. Obchody Roku mają zachęcać do opracowywania krajowych programów i strategii rozwoju. Powinny również zachęcić rządy, instytucje społeczeństwa obywatelskiego i sektora prywatnego oraz organizacje międzynarodowe do powoływania specjalnych komitetów do spraw obchodów Międzynarodowego Roku Ziemniaka na szczeblach narodowych i regionalnych.

Strategia wdrażania obchodów Międzynarodowego Roku Ziemniaka obejmuje wymianę informacji, organizowanie warsztatów, prowadzenie badań i publikowanie ich wyników, organizowanie wydarzeń kulturalnych, konkursów, wystaw zdjęć i prac poświęconych ziemniakowi, a także pomoc w formułowaniu programów i projektów wspierających sektor produkcji ziemniaka.


Dokument opracowany przez Ośrodek Informacji ONZ w Warszawie, styczeń 2008 r.