facebook facebook instagram youtube

Przemówienie Sekretarza Generalnego ONZ
rozpoczynające obchody Międzynarodowego Roku Komosy Ryżowej
Zgromadzenie Ogólne ONZ
Nowy Jork, 20 lutego 2013 r.

Ban Ki-moon z prezydentem Boliwii
Evo Morales Ayma i Pierwszą Damą Peru
Nadine Heredia Alarcón de Humala
Nowy Jork, 20 lutego 2013 r.

Dziękuję Państwu za przyłączenie się do obchodów Międzynarodowego Roku Komosy Ryżowej. Ta wyjątkowa roślina od tysięcy lat jest nierozerwalnie związana z kulturą rdzennych mieszkańców And i stanowi podstawowy produkt żywnościowy dla milionów ludzi. A teraz, dzięki staraniom Boliwii oraz dyskusji na forum Zgromadzenia Ogólnego, uzyska ona jeszcze szerszy rozgłos na świecie. Pragnę wyrazić uznanie dla Prezydenta Moralesa za jego wizję przyszłości i zaangażowanie w problem bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. W ubiegłym roku, podczas Konferencji w Sprawie Zrównoważonego Rozwoju Rio+20 w Brazylii, ogłosiłem inicjatywę Wyzwanie: Zero Głodu. Komosa ryżowa może znacząco przyczynić się do walki z tym zjawiskiem. Te zboże posiada dwie wspaniałe właściwości: Po pierwsze, zawiera wiele składników odżywczych. Jest rośliną bezglutenową, w jej skład wchodzą wszystkie potrzebne człowiekowi oleje i aminokwasy; jest ona także źródłem wapna, żelaza i białka. Po drugie, komosa ryżowa potrafi przystosować się niemal do każdych warunków klimatycznych. Nawet takich, gdzie wilgotność gleby jest niska. Ta cecha jest szczególnie ważna w świecie, w którym klimat stale się ociepla, a pustynnienie i degradacja gleby stają się coraz bardziej palącymi wyzwaniami. Ze względu na łatwość adaptacji komosy ryżowej do trudnych warunków klimatycznych, roślina ta jest pożądana przez rolników we wszystkich regionach świata. Z tego właśnie powodu komosę ryżową uprawia się już nie tylko w regionie andyjskim, ale również w Kenii, Indiach, Ameryce Północnej i Europie. Uprawą komosy ryżowej zajmują się przede wszystkim drobni rolnicy, którzy wiążą z nią nadzieję na większe dochody i polepszenie swojego życia. Do takiego właśnie celu dąży inicjatywa Wyzwanie: Zero Głodu. Niektórzy drobni farmerzy w regionie andyjskim już czerpią duże korzyści z coraz to większej popularności komosy ryżowej na świecie, wzrastających cen tego produktu i  zwiększonych szans na eksport. Jednakże pamiętajmy o możliwości pojawienia się potencjalnych problemów. Wraz ze wzrostem cen i popytu na komosę ryżową, ten podstawowy produkt może zniknąć z rynku krajowego, a osoby ubogie będą musiały zastąpić go tańszym i uboższym w wartości odżywcze pożywieniem. Nawet sami farmerzy mogą ulec pokusie, żeby sprzedawać wszystkie swoje produkty i będą odżywiać się w mniej zdrowy sposób. Ekscelencje! Szanowni Państwo! Wiele państw Ameryki Południowej poczyniło ogromny postęp w realizacji Milenijnych Celów Rozwoju, dążących do zmniejszenia o połowę liczby głodujących ludzi na świecie. Udało się tego dokonać nie tylko w wyniku zwiększenia produkcji żywności, lecz także na skutek zmniejszenia ubóstwa i zwiększenia dostępu do pełnowartościowego pożywienia. Komosa ryżowa może odegrać ważną rolę w osiągnięciu postępu, nie tylko w Ameryce Południowej. Wyznaczony na 2015 r. termin realizacji Milenijnych Celów Rozwoju zbliża się wielkimi krokami. Jednak wciąż pozostaje wiele do zrobienia. Musimy bardziej się starać, aby zmniejszyć przepaść pomiędzy krajami, jak również w samych państwach. Nierówność pozostaje wciąż zbyt wielka. Widzimy ją szczególnie wśród rdzennych społeczności w odległych zakątkach świata, gdzie na co dzień wśród dzieci panuje niedożywienie, a ich rozwój ulega zahamowaniu. Pierwsza Dama Peru, pani Heredia Humala, działa aktywnie w ramach ruchu liderów na rzecz poprawy żywienia na świecie. Pani Humala zdaje sobie dobrze sprawę z tego, że pierwsze 1000 dni życia dziecka są kluczowe dla jego dalszego rozwoju, zdrowia, inteligencji i umiejętności społecznych. To przede wszystkim matki i ich dzieci potrzebują żywności najwyższej jakości. Właśnie dlatego rząd Boliwii, w ramach jednego ze swoich programów żywieniowych, dostarcza komosy ryżowej kobietom w ciąży oraz tym karmiącym piersią. Z kolei rząd Peru wprowadza komosę ryżową do posiłków w szkolnych stołówkach. Jestem przekonany, że za sprawą komosy ryżowej uda nam się zrealizować założenia Milenijnych Celów Rozwoju. Zboże te odegra również istotną rolę w strategiach rozwojowych po roku 2015. Mam nadzieję, że obchody Międzynarodowego Roku Komosy Ryżowej zwiększą świadomość ludzi na temat korzyści płynących z uprawy komosy ryżowej i jej znaczenia dla zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego na świecie. Mam nadzieję, że obchody przyczynią się do ograniczenia ubóstwa, szczególnie wśród drobnych farmerów, a także do rozwoju zrównoważonego rolnictwa. Na zakończenie mojego przemówienia, chciałbym wspomnieć jeszcze o trzeciej, ważnej cesze komosy ryżowej. Komosa jest pyszna i można z niej przyrządzić różne dania, o czym wkrótce się przekonamy podczas przerwy na obiad. Ekscelencje! Szanowni Państwo! Podejmijmy wspólny wysiłek, żeby korzyści płynące z uprawy tego wyjątkowego zboża dotarły do tych, którzy ich najbardziej potrzebują. W tym Międzynarodowym Roku Komosy Ryżowej zbierzmy żniwa „przyszłości zasianej tysiące lat temu”. Dziękuję bardzo.


2013-02-22

W serwisie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

×