facebook facebook instagram youtube

Przesłanie Sekretarza Generalnego ONZ
z okazji Międzynarodowego Dnia Żywności
„Bezpieczeństwa żywnościowe w czasach kryzysu”
16 października 2009 r.

Bezpieczeństwo żywnościowe jest podstawą godnego życia, solidnej edukacji oraz osiągnięcia Milenijnych Celów Rozwoju. W ciągu ostatnich dwóch lat niestabilne ceny żywności, kryzys ekonomiczny, zmiany klimatyczne oraz konflikty zbrojne doprowadziły do dramatycznego i nieakceptowanego wzrostu liczby ludzi, którzy nie mają dostępu do żywności niezbędnej do przeżycia i pracy. Po raz pierwszy w historii, liczba głodujących przekroczyła miliard.

W rozwijającym się świecie, ceny żywności pozostają niezmiennie wysokie. Musimy zmierzyć się z potrzebami głodujących, przede wszystkim zapewniając odpowiednie wsparcie polityczne i finansowe pomocy żywnościowej. „Bezpieczeństwo żywnościowe w czasach kryzysu” jest tematem przewodnim tegorocznego „Międzynarodowego Dnia Żywności” i kampanii „TeleFood” Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Żywności i Rolnictwa. Podkreśla ona potrzebę zwiększenia wysiłków dla poszanowania godności ludzi dotkniętych problemem ubóstwa i głodu. Nie mniej istotne jest również wsparcie dla zaangażowanych kobiet i mężczyzn, którzy niosąc pomoc często ryzykują własnym życiem.

Ponadto, powinniśmy inwestować w produkcję i dystrybucję żywności. W ubiegłym roku powołałem grupę zadaniową wysokiego szczebla do spraw Globalnego Kryzysu Żywności. Jej zakres działań oparty jest na strategii zapewniającej pomoc dla właścicieli małych farm oraz wsparcie długoterminowej wydajności i elastyczności rolnej, ochrony socjalnej, dostępu do wolnego rynku oraz sprawiedliwego handlu.

Narody mobilizują się do działań. W lipcu, 26 krajów oraz 14 organizacji międzynarodowych podjęło wspólne działania pod parasolem inicjatywy L’Aquila na rzecz bezpieczeństwa żywnościowego. Światowy Szczyt Żywnościowy w Rzymie, który odbędzie się w przyszłym miesiącu, jest szansą na przeprowadzenie rozmów dotyczących krajowych i regionalnych strategii, partnerstwa na szczeblu krajowym oraz zwiększenia poziomu pomocy.

Wyzwania stojące przed zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego wymagają wielostronnego zaangażowania, kreatywności i przywództwa. W dobie kryzysu zachęcam wszystkie państwa, by dążyły do stworzenia skoordynowanej i kompleksowej strategii dla rozwoju rolnictwa i efektywnej opieki socjalnej tak, aby wrażliwe grupy – w szczególności kobiety i dzieci – miały dostęp do pełnowartościowej żywności i mogły wieść godne życie.



2009-10-15

W serwisie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

×