Światowy Dzień Cukrzycy Przesłanie Sekretarza Generalnego ONZ 14 listopada 2014 r.

Klinika zdrowego żywienia w Bahrajnie
 
Podczas, gdy świat boryka się z takimi chorobami zakaźnymi jak grypa i malaria, a w ostatnim czasie z wirusem Ebola, Światowy Dzień Cukrzycy przypomina, że choroby niezakaźne stanowią jeszcze większe zagrożenie dla ludzkości.
Na cukrzycę choruje ponad 350 milionów osób. Wiele z nich dozna jej wyniszczających skutków i umrze przedwcześnie. Połowa chorych na cukrzycę umiera w wyniku zaburzeń układu krążenia, które są główną przyczyną niewydolności nerek.  
Cukrzyca jest często mylnie kojarzona z trybem życia zamożnym ludzi, tymczasem choroba ta staje się poważnym problemem w krajach rozwijających się. W XXI wieku choroby niezakaźne stanowią jedno z największych wyzwań dla rozwoju. Dlatego też ONZ zorganizowała w 2011 roku spotkanie na wysokim szczeblu, podczas którego rządy państw zobowiązały się do opracowania narodowych strategii dotyczących prewencji, leczenia i opieki nad chorymi na cukrzycę. W 2013 r. na Światowym Zgromadzeniu Zdrowia został wyznaczony cel – należy zahamować tendencję wzrostu otyłości i cukrzycy do 2025 roku. W tym roku na drugim spotkaniu wysokiego szczebla odnotowało znaczny wzrost liczby  krajów, które posiadają  strategie dotyczące chorób niezakaźnych.
Te pozytywne zmiany cieszą, jednakże państwa muszą dołożyć wszelkich starań, by chronić swoich obywateli przed czynnikami ryzyka, takimi jak niezdrowa dieta i brak aktywności fizycznej. Dobrą wiadomości  jest to, że istnieje wiele niedrogich i dostępnych metod zwalczających cukrzycę i inne choroby niezakaźne. Monitorowanie ciśnienia krwi, stosowanie odpowiedniej diety oraz zażywanie ruchu może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, bądź zmniejszyć ryzyko powikłań. 
Tegoroczne obchody Światowego Dnia Cukrzycy skupiają się na zdrowym odżywianiu jako ważnym elementem zapobiegania i leczenia cukrzycy. Zdrowe odżywianie i regularne ćwiczenia fizyczne mogą zapobiec cukrzycy typu 2 oraz pełnią ważną rolę w leczeniu wszystkich typów cukrzycy. Wzywam rządy państw, jak również sektor prywatny i społeczeństwo obywatelskie do połączenia sił, promowania i produkcji większej ilości artykułów spożywczych spełniających wymogi zdrowej diety, które będą łatwo dostępne po przystępnej cenie.  
Holistyczne podejście do zdrowia i środowiska służy zachowaniu bioróżnorodności, zachęca do poszukiwania alternatywnych form transportu i stymuluje gospodarkę niskoemisyjną.  
Uczyńmy Światowy Dzień Cukrzycy znaczącym i zobowiążmy się do prowadzenia zdrowego trybu życia. Zróbmy wszystko, by inni też tak mogli postąpić.
 
 

2014-11-13

W serwisie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

×