MIĘDZYNARODOWY ROK RYŻU
2004
Strona główna

Program
Strategia działania
Uczestnicy

Poprawa bezpieczeństwa żywności
Ochrona środowiska
Światowe dziedzictwo kulturowe
Zwiększanie produktywności upraw
Oczekiwane rezultaty

Tradycja i kultura
Społeczeństwo
Nauka i środowisko
Polityka gospodarcza

International
Year of Rice 2004
Indie - próbki z hybrydową odmianą ryżu. Directorate of Rice Research, Hyderabad. [źródło: FAO/19483/G. Bizzarri]
Cele Poprawa bezpieczeństwa żywności

Aby wzmocnić bezpieczeństwo żywności gospodarstw domowych, zarówno poprzez wzrost dochodu jak i uzupełnienie pożywienia o niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy i mikroelementy, należy rozważyć wiele kwestii związanych z produkcją ryżu:

  • zmianę technologii przetwarzania
  • poprawę wartości odżywczej uprawianych gatunków
  • różnicowanie pożywienia poprzez rozpowszechnianie upraw innych gatunków zbóż,
    hodowli inwentarza żywego i połowu ryb

Konsumenci i producenci powinni być sprawniej informowani o potencjalnych korzyściach, ryzyku i ograniczeniach stosowania nowych technologii. IYR akcentuje potrzeby wsparcia badań nad genetycznie modyfikowanymi ziarnami ryżu, co w przyszłości przyczyni się do zwiększenia możliwości różnicowania pożywienia.

Dokument opracowany przez Ośrodek Informacji ONZ w Warszawie, grudzień 2003 r.