MIĘDZYNARODOWY ROK RYŻU 2004 | ||
Indie - próbki z hybrydową odmianą ryżu. Directorate of Rice Research, Hyderabad. [źródło: FAO/19483/G. Bizzarri]
| Cele Poprawa bezpieczeństwa żywności | |
Aby wzmocnić bezpieczeństwo żywności gospodarstw domowych, zarówno poprzez wzrost dochodu jak i uzupełnienie pożywienia o niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy i mikroelementy, należy rozważyć wiele kwestii związanych z produkcją ryżu:
Konsumenci i producenci powinni być sprawniej informowani o potencjalnych korzyściach, ryzyku i ograniczeniach stosowania nowych technologii. IYR akcentuje potrzeby wsparcia badań nad genetycznie modyfikowanymi ziarnami ryżu, co w przyszłości przyczyni się do zwiększenia możliwości różnicowania pożywienia. | ||
Dokument opracowany przez Ośrodek Informacji ONZ w Warszawie, grudzień 2003 r.
|